miercuri, 8 februarie 2017

Pregatiri pentru sezonul 2017

O singura greseala am facut in materie de fire de pescuit, privind spre trecut. Nu stiu daca din naivitate, probabil din ignoranta, ceea ce este si mai putin scuzabil. Am considerat ca linia principala de fir, folosita un sezon, poate merge si pentru urmatorul sezon. Am constatat rapid ca mergeam pe marginea prapastiei cu un fir imbatranit departe de proprietatile unui fir nou. De atunci, la sfarsitul fiecarui an, odata cu cosmetizarea si curatarea mulinetelor, scot firul vechi de pe mulinete pentru a lasa loc unui fir nou, odata cu inceputul primaverii. Deloc exagerat, in functie de situatiile de exploatare, firul se poate schimba de mai multe ori intr-un an. Firul nou se desfasoara altfel de pe tambur, curge altfel prin inele, rezistenta la nod este maxima, iar drilul se face cu siguranta de a pune presiune pe peste in conditii dificile.


Pescuiesc aruncat din mana dar si plantat. Pentru pescuitul plantat folosesc Fox Exocet de 0,40 mm (23lbs). Exocet are o culoare ce se camufleaza foarte bine in apa, pe substrat, este un fir scufundator, suplu pentru acest diametru, curge foarte bine de pe tambur atunci cand plantez cu lanseta in barca si ma intorc spre mal si presupun ca este ideal si la pescuitul plantat cu ajutorul clestelui pentru plantat. Are o memorie scazuta si o rezistenta foarte mare la nod. Credeti-ma, am solicitat la maxim nodul intre acest fir - Exocet 40 mm - si inaintasul mono Fox Snag Leader de 0,60 mm (45lbs) pe care-l folosesc.


 Fox Snag Leader este un inaintas mono foarte rezistent la abraziune si este esential atunci cand pescuim in agatatura sau pe substrat accidentat. Pe tamburii mulinetelor mele intra 400 m de 0,40 mm de fir. Am pus 370 m de fir cu acest diametru si 18 m de inaintas mono de 0,60 mm.


Pentru celalalt tambur am optat tot pentru Fox Exocet de 0,26 mm. Vazand supletea si rezistenta la nod la Fox Exocet de 40 mm, mi-am spus ca Exocet de 0,26 mm trebuie sa fie o varianta excelenta pentru aruncatul din mana atat pentru distanta cat si pentru rezistenta la nod. Intr-adevar, legatura intre acest fir si inaintas s-a dovedit a fi foarte puternica. Oricat de puternic am tras, nodul nu s-a rupt. 

Mergand mai departe, este cunoscut faptul ca pe unele lacuri, inaintasul textil este interzis. Cum un fir cu diametrul de 0,25 - 0,33 mm nu va rezista socului unei aruncari in forta, va trebui sa legam, de asemenea, un inaintas mono. Si pentru a nu lega un fir de 0,26 mm cu un inaintas mono de 0,60 mm din cauza nodului imens ce ne va incurca in aruncare, vom folosi un inaintas mono conic - eu folosesc Fox Tapered. Ce inseamna asta? Inseamna ca la un capat are un diametru redus, in cazul de fata 0,33 mm acolo unde facem legatura cu linia principala si 0,50 mm in capatul unde legam plumbul. Lungimea inaintasului este de 12 m, perfecta pentru o aruncare sigura in forta si pentru a nu pierde din distanta de aruncare. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu