duminică, 30 aprilie 2017

Tancabestiul de poveste

   Tancabestiul este unul unul dintre cele mai cunoscute lacuri din Romania pentru crapii si somnii din adancuri, dar si pentru frumusetea si salbaticia sa. 

   Mi-am facut o rezervare de 72 h pe acest lac iar in seara de dinaintea partidei, in timp ce imi pregateam bagajele, trageam cu ochiul la noul DVD Fox Edges volumul 5. Recunosc, eram curios sa urmaresc aventura lui Ian Chillcott & Harry  Charrington in Romania de pe lacul Tancabesti, de anul trecut. Urma sa pescuiesc si eu in spatele lacului, in zona cea mai salbatica, langa plaurii imensi ce se gasesc acolo si care le ofera crapilor protectie si hrana naturala.

   In general, in aceasta zona se pescuieste plantat, odata ca montura trebuie asezata in fata plaurului si ai nevoie de o exactitate foarte mare in a o plasa si apoi pentru ca aceasta zona este plina de buturugi scufundate care recomanda inca o data pescuitul plantat si iesirea cu barca in caz de necesitate.

   Substratul lacului este unul malos, cu atat mai mult cu cat in jurul plaurului avem si vegetatie moarta, frunze, stuf, crengi. Te gandesti la o prezentare cu o montura de pop-up, nu este asa? Ei bine, nu este asa. Si asta am constatat in timp, randamentul monturilor de pop-up, pe acest lac si in aceste conditii este mai scazut decat cel al monturilor cu boiliesuri scufundatoare. Cum gasesc crapii boiliesurile pe un asemenea substrat? Habar nu am, cert este ca le gasesc, iar boiliesurile scufundatoare de pe firul de par, par mai eficiente decat monturile de pop-up.
   Montura pe care am folosit-o as putea-o cataloga ca fiind simpla si foarte eficienta. O folosesc de mai bine de un an in pescuitul plantat si am capatat foarte mare incredere in ea. Prima mea grija in pescuitul plantat, daca tot am posibilitatea sa asez montura din barca este prezentarea impecabila pe substrat iar prima mea alegere in aceasta materie este este Fox Reflex Camo, un fir suplu, scufundator, ce are un camuflaj superb. Folosesc vartaina de 35 lb mai ales in situatii de agatatura sau substrat abraziv si este firul de forfac preferat cand pescuiesc plantat.

   In prima faza trag pe fir un opritor, fac o bucla si atasez doua boiliesuri cu granule de pluta. Imi plac foarte mult boiliesurile cu granule de pluta, intrucat se aseaza mai usor pe substrat si zboara mai repede in gura crapului cand sunt aspitare.

   De aici, urmeaza partea si mai simpla si anume sa leg carligul. Carligul meu preferat era Fox S4 dar am primit cu interes noile carlige Fox iar modelul Curve Short m-a cucerit definitiv. Este un un carlig extrem de ascutit, cu varful drept, tija medie, usor curbata si ochetul drept. Privit-i forma, este un carlig care inspira foarte multa incredere. Doar 8 spire facute cu firul de 35 lb pe carligul numarul 4 ii asigura o miscare de rotatie excelenta in gura crapului cand momeala este aspirata. Nu in ultimul rand, putina pasta de plumb pusa la 1,5 cm de carlig va face montura si mai eficienta, in momentul in care crapul aspira momeala, pasta de plumb trage carligul in jos, iar miscarea de rotatie a carligului va fi si mai mare si astfel va agata buza crapului mai rapid. In imagini Fox S4, folosit anul trecut si Fox Curve Short, folosit in aceasta partida.


   Am inceput partida pe un fond de vreme buna, insa cu un vant puternic ce sufla dinspre S-V. Sa iesi cu barca in astfel de conditii si sa plantezi in fata plaurului la punct fix nu e chiar cel mai usor lucru. Dupa ce am am terminat de plantat, a inceput ploaia ce a durat toata noaptea, iar spre dimineata ploua torential. Imi spuneam, sper sa nu traga acum! Ei bine, nu, statia imi semnaliza ca am un peste. Am iesit din cort si dupa un dril de 10 minute, cantaream un crap de 14 kg. Ploaia se oprise. Ii fac un set de fotografii si-l eliberez. Peste zi nu se intampla nimic, de altfel lacul Tancabesti este cunoscut prin faptul ca majoritatea capturilor se intampla noaptea.

   In a doua noapte, cerul senin si fara vant au adus temperaturi extrem de scazute, de zero grade, singura captura fiind un micut crap pe care l-am eliberat imediat ce l-am prins. Eram ingandurat, de ce doar o prezentare? Din cauza mea sau a temperaturilor scazute?
   Pentru ultima noapte am mers pe aceeasi linie, am plantat cu grija pe locurile pe care le-am gasit mai curate si nadeam cu o mana de boiliesuri pe fiecare montura, nu mai mult. Am pescuit exclusiv cu boilies, in lac sunt si pesti mai mici si nu am vrut sa le atrag atentia cu seminte sau pelete. In acelasi timp continuam seria de teste pentru boiliesurile ce stau sa apara pe piata din Romania – CPK Krill.
   Este deja noapte, temperaturile sunt pozitive, 5 grade si incepe o ploaie usoara. Ma trezeste din somn un crap de 8 kg pe care aleg sa nu-l fotografiez si-l eliberez cu grija. Se face dimineata si incepe actiunea. Un bip scurt. Sar din pat, ma incalt si alerg spre lansete. Swingerul era lipit de blancul lansetei. Ridic lanseta si incep sa pun presiune pe peste pentru a nu-l lasa sa intre sub plaur. Reusesc asta si incep drilul pe apa libera. N-a fost un dril solicitant, insa privindu-l in minciog si vazandu-i spatele atat de lat, mi-am zis ca am un peste serios. Il pun in sling si ma pornesc inspre standul vecin unde pescuia un prieten pentru a-l ruga sa-mi faca o poza, insa ma intorc din drum in fuga. Aveam un alt peste, ridic lanseta si incep drilul, unul spectaculos cu un peste foarte puternic. Dupa 15 - 20 minute de dril, este epuizat, ridic minciogul, l-am prins. Ma uit la el si pare la fel de mare. Come on! Incep sedinta foto cu acesta in lumina naturala a diminetii, apoi il cantaresc: 18,7 kg. Sunt in al 9-lea cer.
    

 Celalalt sa fie mai mare? Incep prin a-l cantari: exceptional, un alt crap de 20+ in colectia mea, mai exact 20,3 kg. Raman fara cuvinte insa cu un zambet mare pe chip. Incepem sedinta foto si cu acesta apoi il eliberez cu grija.

   Doi pesti au venit sa-mi faca dimineata foarte frumoasa si au reusit. Tancabestiul ramane acelasi lac minunat, salbatic si provocator si voi reveni aici cu prima ocazie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu