joi, 9 aprilie 2015

Century, lansete de-o viata


 Gandindu-ma cum sa incep textul, imi trec prin memorie imagini cu primele mele lansete, stiu ca erau rusesti, si mulinetele le fel, genul acela care la trei ture de manivela date, una se invartea in gol. Sau imaginea cu Piata Obor unde duminica mergeam sa privesc mulinetele si lansetele Silstar, ori catalogul Balzer ce-l priveam neincetat acasa. Aveam sa-mi implinesc visul: lansete DAM şi mulinete Balzer. Nu stiam ca urma imediat un alt vis. Il traiam pe acesta si ma bucuram de el.

 Pescuiam pe Sarulesti in zona Gurbanesti la platica si stiam regula foarte clar: crapul si rapitorul se elibereaza imediat, asa ca nu-mi trecea prin minte nici un alt gand in afara regulamentului. In momentul in care am prins un crap la vreo 5 - 6 kg, totul s-a schimbat in mentalitatea mea. Parca acum il vad in minciog pe iarba verde, cu buchetul de viermusi in gura, el obosit, eu in extaz, grabindu-ma sa-i scot carligul din gura si sa-l eliberez de urgenta, astfel cum era stipulat pe bonul pe care l-am primit la intrarea pe balta. Ciudata treaba, fiind obisnuit sa retin pestii (in general, platica si caras), am avut un sentiment foarte placut eliberandu-l, aruncand cu apa spre el si mutumindu-i, cu toata fata ranjind, pentru drilul superb. Hm, ce tare, imi spun, nu cumva asta e pescuitul pe care il vreau? Si uite asa, am inceput sa ma interesez ce inseamna o lanseta specializata pentru pescuitul crapului.

 Asa ca in scurt timp aveam un Sert Intuition de 3,90 si 3,5 lb echipata cu o mulineta cu tambur imens in raport cu ce pescuisem pana atunci. Eram cu prietenii si ma gandeam cum o sa-i uimesc aruncand 150 m. Surpriza a venit atunci cand am aruncat la fel de mult precum o faceam cu DAM-urile de 3 m.  Wau, ce e asta? Sunt eu de vina, sau e lanseta de vina? Da, eu sunt de vina. Intre timp am inteles cum stau lucrurile, dar din pacate, sau din fericire, am facut cunostinta cu lansetele Century, probabil, cele mai bune din lume, si vroiam un set dintre acestea. Auzisem de FMJ, lansete specializate pentru pescuitul la distanta, insa nu erau pentru mine intrucat ca nu puteam incarca o astfel de fiara. Imi doream o lanseta usoara, cu actiune medie, cu aptitudini foarte bune de casting dar in acelasi timp cu un caracter rafinat in dril şi rezerva de putere. FoCal System parea sa fie ce cautam, insa nu simteam ca e 100% cea care mi se potriveste.

 Asta pana am vazut NCS (New Century Speed): usoara, cu o tesatura 1k – 1k (impletitura de fibre foloseste grupuri de catre 1000 de filamente atat transversal cat si longitudinal), trecand pe varf la blanc UD, asta pentru ca structural, la diametrul respectiv, blancul UD este la fel de bun si nu adauga greutate. Prietenoasa si impecabila in casting, cu o rata de revenire a varfului rapida, Century NCS este cea mai potrivita lanseta, pentru stilul meu de aruncare, care nu se bazeaza pe forta, ci mai de graba pe tehnica si viteza de executie. Am acest set din 2008 si in afara faptului ca s-au matuit un pic de la soare / ger, lansetele se comporta exact ca in prima zi lasandu-mi impresia unui instrument, a unei materii inepuizabile. Daca in tot acest timp,  prieteni de-ai mei si-au tot schimbat echipamentul, mie personal nu mi-a trecut prin minte ca m-as putea desparti de aceste lansete si tot ce este posibil sa pescuiesc cu ele pana la adanci batraneti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu