marți, 9 iunie 2015

Montura combi

   Tehnic, montura este realizata prin legarea a doua materiale, un monofilament rigid si un textil suplu, avantaj mare ce decurge de aici – partea rigida este cu adevarat rigida in comparatie cu majoritatea firelor cu camasa, iar supletea firului contribuie suplimentar la efectul prin care carligul se intoarce cu varful in jos in gura crapului. Legatura dintre aceste materiale o fac prin nodul Albright, un nod simplu de efectuat, discret si rezistent.
   Nimic mai simplu, intai atasez boiliesul pe firul de par, stabilesc distanta, leg carligul si abia apoi fac legatura cu materialul rigid, in cele mai dese cazuri, un fluorocarbon, preferatul meu fiind acum PB Ghost Butterfly.


   Incerc ca nodul sa-l execut cat mai aproape de ochetul carligului, intrucat atunci cand strang, distanta dintre carlig si nod sa fie una destul de mica, 1 - 1,5 cm. Consider important acest lucru in situatia in care momeala este aspirata de crap si ejectarii acesteia cu tot cu carlig, portiunea rigida ramane pentru o fractiune de secunda in gura pestelui, sau in imediata apropiere, existand sansa sa se intepe.

   Folosesc des aceasta montura primavara devreme, cand apa este mult mai limpede, mai ales in apa mica, unde camuflarea monturii joaca un rol esential. Fluorocarbonul devine practic invizibil, iar montura culcata perfect drept, contribuie la o prezentare foarte buna. Important de spus, folosesc acesta montura in situatia in care locul pe care pescuiesc este relativ drept si are substratul tare. N-o folosesc daca substratul are o forma neregulata sau mâloasa de teama ca aceasta ar putea sta intr-o pozitie nefireasca si ar putea speria pestele.

   Rezista mai bine la abraziune si, asa cum am mai spus, pentru ca devine aproape invizibila in apa, nu imi fac niciun fel de probleme daca materialul rigid (fluorocarbonul) ajunge la un diametru de 0,50.
   Un alt atu, este la aruncatul din mana. Practic, este impozibila incurcarea forfacului in aruncare, asta chiar si la o marime a forfacului de peste 20 - 25 cm.
   Cateva vorbe si despre materialul suplu: alegeti unul, cu adevarat suplu. Din punctul meu de vedere este important. Cu cat este mai suplu materialul si, in functie de cum este legat si carligul, cu atat miscarea de rotatie in gura pestelui va fi mai rapida. Korda Supernatural este exceptional la acest capitol, Sufix Blend si, de asemenea, un fir pe care l-am gasit in Decathlon – Caperlan Flow, fire suple si foarte solide cu rezistenta mare la nod.


   In final, acopar nodul cu pasta de plumb, odata ca va tine forfacul lipit de substrat, si apoi ca va trage carligul in gura pestelui, adata ce acesta este aspirat, lucru atat de simplu si de important in mecanica monturii.
                            



   Fir intins!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu